JUBILÆUMSBOG OM ESBJERG KOMMUNES BYFOND

 

Med blik for detaljen

— Esbjerg Kommunes Byfond 1976-2016

I 1970’erne rasede bevaringsdebatten i Esbjerg. Mange karreer blev revet ned for at give plads til nybyggeri og gadegennembrud, men en lille gruppe borgere med snedkermester Niels Thomsen i spidsen formidlede byens værdier og kæmpede for at bevare de bygninger, som var en del af fortællingen om nybyggerbyen Esbjerg. Efter en heftig debat stiftede Esbjerg Kommune i 1976 Esbjerg Byfond med det formål at belønne godt byggeri eller vellykket restaurering samt at give støtte til bevaring af originale bygningsdetaljer.

I 2007 blev Esbjerg Kommune lagt sammen med Ribe og Bramming kommuner, og fonden tog navneforandring til Esbjerg Kommunes Byfond. Samtidig udvidede fonden sit arbejdsområde til middelalderbyen Ribe, stationsbyen Bramming, Vadehavsøen Mandø samt flere landsbyer og landområder. I 2016 fejrede fonden sit 40-års jubilæum, og i den anledning fik jeg til opgave at skrive jubilæumsbogen.

Med blik for detaljen — Esbjerg Kommunes Byfond 1976-2016 er udgivet af Forlaget Liljebjerget ved Sydvestjyske Museer, og museumsinspektør Mette Slyngborg var redaktør. Trykningen er betalt af Esbjerg Kommune, og Henning G. Kruses Fond har doneret forfatterhonoraret. Bogen koster 78 kr. og kan bestilles hos Sydvestjyske Museer.

 

Fra boganmeldelsen i By & Land nr. 116

Udgivet af Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur

“Ved at læse de smukt illustrerede, historiske tilbageblikke kan man ikke være i tvivl om den store værdi for det lokale bevaringsarbejde, som denne fond har haft gennem alle årene. … Tilbage står at give fondens publikation de bedste anbefalinger med på vejen. Der er faktisk flere andre gode betragtninger og fremadrettede idéer i den, end der har været mulighed for at komme ind på her. Læs selv!”

Film om byfondens historie

I anledning af jubilæumsåret fik Esbjerg Kommunes Byfond produceret tre små film om fondens historie. Filmene er produceret af TVEsbjerg/Olsson & Svarrer. Jeg er med i den første film om byfondens historie.

Esbjerg Kommunes Byfond — HISTORIEN 

 

Esbjerg Kommunes Byfond — DETALJEN 

 

Esbjerg Kommunes Byfond — HELHEDEN